Rómovia ponúkali okresným predsedom SDKÚ-DS a SaS pomoc pri kampani

28.02.2012 Poprad

Poprad 28. februára (TASR) – Okresných predsedov politických strán SDKÚ-DS a SaS v priebehu minulého týždňa kontaktovala skupina Rómov a ponúkala pomoc pri volebnej kampani. „Najprv prišli Rómovia do kancelárie na Obvodnom úrade, myslel som si, že prišli pýtať prácu, no následne hovoril jeden z nich o tom, že mi vedia vybaviť nejakú pomoc počas kampane u Rómov, tak som ich odprevadil, že sa nechcem takto baviť,“ priblížil okresný predseda SDKÚ-DS v Poprade Milan Baran.
Následne mu v nedeľu (26.2.) telefonoval človek s rómskym prízvukom a opäť ponúkal predvolebnú pomoc. Baran to opäť odmietol s tým, že o takúto pomoc nestojí. Rómovia podľa neho nekonkretizovali, o aký typ pomoci by malo ísť.
Ešte konkrétnejšiu ponuku dostal okresný predseda strany SaS v Poprade Branislav Švec. „Mňa navštívila v práci taká delegácia piatich ľudí, som nevedel, čo sa bude diať, a nakoniec na mňa vybalili, že som pre nich úplne vhodný kandidát a veľmi sa im páči môj program a teda, že by ma chceli podporiť vo voľbách,“ priblížil Švec. Následne mu ukázali zoznam voličov a zoznam okrskov, v ktorých vedia získať hlasy v jeho prospech. Išlo o obce v okresoch Levoča, Kežmarok a Poprad.
„Bolí úplne zorientovaní v tejto problematike, vedeli koľko hlasov približne stačí kandidátom, aby boli úspešní, to ma tak prekvapilo,“ doplnil Švec. Podľa neho za to nechceli nejaké konkrétne peniaze, ale povedali, že v rámci kortešačiek potrebujú financie na občerstvenie, chceli letáky, tričká a pod. „Opýtal som sa, že čo tým myslia a oni mi ukázali 2600 hlasov, ktoré by mi vedeli zohnať, a na to občerstvenie potrebujú 600 eur. Že odo mňa nič iné nechcú, s tým, že ak by sme po voľbách boli úspešní, tak potom by sme sa bavili o tých veciach,“ povedal Švec.
Podľa neho to formulovali veľmi šikovne, keďže nepovedali, že majú 2600 hlasov a jeden hlas má takú a takú cenu, ale chcú ho len podporiť. „Keď by si ten môj program prečítali, tak ľudia z osád by veľmi mne ani celej strane nemali prečo dávať hlasy, takže to bola zjavne finta,“ konštatoval Švec, ktorý sa domnieva, že to nerobili prvýkrát a môžu mať pod palcom celý Spiš. Voličské hlasy mu ponúkali len z rómskych osád, Švec konkretizoval napr. obce Jarovnice, Žehra a Bijacovce. „Oni mi aj dali nahliadnuť do toho zoznamu, bol tam menoslov, zoznam okrskov, počet voličov, skrátka profíci,“ dodal Švec.
Zverejnil túto informáciu aj na sociálnej sieti, pretože podľa neho to môže byť po voľbách nepriamy dôkaz, že niekto na ponuku spomínanej skupiny ľudí pristúpil. „Ak nejaký kandidát získa v jednej obci dajme tomu len 300 hlasov, už to môže byť nepriamy dôkaz, že pristúpil na takúto hru, určite je to neobvyklé,“ konštatoval Švec. Ak by podľa neho nejaký kandidát získal spomínaných 2600 hlasov, mohlo by mu to stačiť na to, aby sa dostal do parlamentu. „V prípade menšej strany, ktorá získa tesne nad päť percent hlasov, môže stačiť cca 4000 hlasov, aby sa dostal jej kandidát do parlamentu,“ upozornil Švec.
 

Vyberte región